En tomte måste väl få komma in i värmen?

Får väl erkänna att tomten stått inne ett bra tag. Inte på bästa platsen men längst ned på en hylla. Hade inte hjärta att ställa ut den när jag plockade upp den ur Ullaredspåsen.
Jag gillar att den är betongfärgad. Överhuvudtaget gillar jag inte speciellt många tomtar. Helst ska de vara lite fula och slitna. Våra ärvda tomtar är de bästa vi har, de och Kajsas egengjorda förstås!


Jag har parkerat mig i soffan. En varm dusch och skönaste nattlinnet och mjukisbrallorna på. Luddiga sockorna är givetvis på med!
Här tänker jag ligga tills jag blir tvungen att masa mig upp. Slipper laga kvällsmat idag och det är jag glad för!

Nu är det inte många dagar kvar till julafton! I morgon börjar nedräkningen med presentkalendern, ska bli så kul! Så när lilla loppan har somnat ska vi knyta fast påsarna i ringarna. Så gott att ha förberett allt annat!

Hej hopp i lingonskogen!


Glittrande gren




I år fick den frostade kvisten hänga över vardagsrumsfönstret. Det glittrar vackert i den när adventsstjärnan lyser.

När första ljuset brinner...




Glad advent!

Adventspyntat och lekt sjuksköterska.

Helgen har hittills bjudit på snöskottning som resulterade i en trasig man och en skyffel på taket. Efter att ha legat och tittat ut över vår gata ett tag lyckades han iaf ta sig ned från taket och in i vår hall. Jag fick ta hand om och leda honom till soffan och sedan har jag passat upp på stackarna när det har behövts något.

När man har mycket planerat så är det inte så strålande enkelt att man ska rodda allt själv. Som tur är kunde svärfar hjälpa till med skottningen av gången och vid bilarna.
Fördelen med att man måste göra saker själv är att man märker att man kan. När jag bodde själv fixade jag det mesta men nu är det liksom så enkelt att A gör det. Jag har ofta bra ideér men inte muskelstyrkan så som team fungerar vi perfekt. Förr vågade jag ta i tills det kändes som jag skulle gå av med nu är jag rädd för bråck vid ärren.

För övrigt har jag inte gjort så mycket, plockat undan saker för att få plats med adventspyntet och rensat ut hejdlöst mycket av Kajsas leksaker som hon inte använder. Nästan skamligt att vissa leksaker nästan är orörda! Tänker lägga de finaste sakerna i en påse och skänka till kyrkan. Vi har en kontakt där som vet precis vilka barn som behöver vad och det känns så bra att kunna dela med sig lite.

Dagens bild får bli på några små fåglar som jag tycker är så söta. Jag gillar det där luddiga materialet som är klistrat på plast!


Presenter ggr 2!

När Anders och Kajsa var ute och skottade kom hon springande in med ett paket till mig. Det var den fina pingvinen jag vann.

Tack Malin på http://malinshus.blogspot.com/

Snön har som sagt vräkt ned hela dagen. Så här såg det ut i eftermiddags när jag kikade ut genom fönstrena.


Efter en stund kom Kajsa springandes igen. "Blommor till mamma!" Mamma och syrran hade skickat blomerbud. En så fin bukett!


Åh, jag vill göra om här hemma. Möblera om och få nya ytor att piffa. Tyvärr så är ommöbleringsmöjlighterna obefintliga. Vårt lilla hus är möblerat på det enda möjliga sättet. Börjar nog bli frisk nu när jag börjar kunna se kritiskt på våra grejer! :-)

Här kommer lådan!

Det "klagades" på att jag inte lagt ut bilder på min nya trälåda från anitkladan så här kommer det! ;-)


Den är inte så stor, kanske 20 cm på längden. Just nu står den under ett litet bord och bara väntar på att jag ska komma på vad jag ska ha i den. Har lite för många ideér om vad jag ska använda den till! Lutar åt att jag klär den invändigt och förvarar flaskor med olja och vinäger i den. Älskar att den är skavd, nött och sliten!

Under tiden den står där och väntar får den vara gömma för smågrejer som också väntar på att bli något. Fast det är rätt härligt att bara  kika ned i lådan och njuta av sakerna!


Utanför fönstret yr snön, det har kommit masor av snö och den kommer mer och mer och mer! Vackert men det blir lite joxigt när man knappt kommer ut med bilen!
Fast jag ligger fortfarande nedbäddad så det är rätt ok!


Min morfar

Min morfar var en rätt cool man!
Han hade verkligen glimten i ögat och skämtade massor. Även den sista tiden när han egentligen bara var en blek kopia av sig själv så kunde det helt plötsligt blixtra till i ögonen och
han var den mannen han en gång var.
Jag saknar  honom, jag saknar den han var innan
han blev glömsk och sjuk.     

Det är underbart att man har fått samla så mycket minnen av människor, saker man delat, små bitar av någon annans liv. Även om man bara möter en människa en enda gång så kan det påverka en oerhört. Ibland tror jag att man har levt flera liv, jag kan träffa en människa och genast känna samhörighet med personen-som att vi redan kännt varandra i flera år.

Anledningen till att jag kom att tänka extra mycket på morfar nu är att vi gick igenom en påse med slipsar som jag fick. De luktade morfar, lite tobaksrök och rakvatten. Precis som han luktade när jag satt i hans knä när jag var liten.
På de stora kalasen (oj vilka kalas man hade på landet förr!) så satt jag med honom när gubbarna spelade poker. Vi var så lyckligt lottade att mormor och morfar bodde på en gård. De hade en stor trädgård som prunkade av blommor och träd, ett trädgårdsland som innehöll det mesta. I ladugården fanns det grisar. Jag och syrran hade små overaller som vi drog på oss innan vi sprang ut till morfar och hjälpte till att mata grisarna. På höloftet hoppade vi i höet och letade efter kattungar när det var tid för det.

Det var lyx att få växa upp så och att få ha en så fin morfar!

Mormor och morfar


Nedbäddad.

Idag är jag lite ynklig! Ligger nedbäddad med någon sorts förkylning som slagit ut mig rätt rejält. Började i går med frossa (fast utan feber) och allmän sjukdomskänsla. Har varit på NÄL och gjort cellceptkoncentrationsmätning så då tog vi alla andra prover med så vi vet iaf att levern mår bra! Skönt. Hade redan börjat planera hur vi skulle lösa vardagen med mig på Sahlgrenska.
Så detta är väl bara att försöka sova och vila bort.

Tänkte visa er presenten jag fick i går, jag blev så glad!

Härliga gamla papper och noter och en liten blomma vikt i skört papper!

Passade bra i min lilla trälåda.

Tack snälla vännen för presenten och för att du är så go!

Tävling!

Ta chansen att vinna fina saker på bloggen http://lantlif.blogspot.com/ eller kika bara in och inspireras!

Nu ska jag snart käka stuvade makaroner och falukorv och sedan blir det tårta!

Treårsdag.

Det är idag tre år sedan jag fick min nya lever, tre år sedan någon dog och jag fick möjligheten att leva. Jag var döende, kroppen höll på att lägga av.
Jag sov, sov och sov och orkade knappt inget annat. Det gick så långt att jag kände döden i kroppen, jag kände hur jag förgiftades av att kroppen inte renades.

Så ringde de och vi for i ilfart till sjukhuset. Utanför operationsrummet tog jag Anders hand en sista gång och försökte att i några få ord få sagt allt det där som man vill säga om man inte vet om man överlever eller inte. Jag överlevde och jag lever, tre år har gått och tre år har jag fått. Bonusår, övertid, min tid att leva.
Det har bitvis varit tufft, det har ibland känts som att jag inte orkar en dag till men det finns så mycket att leva för, inte minst lilla K.

Det här är en dag som är fylld med så många känslor, jag vill gråta när jag tänker tillbaks till dagen de ringde, det bubblar upp så många minnen. Hur det kändes, telefonsamtalen till nära och kära, rädslan blandat med lycka att jag fick en chans.

I dag tänder vi ett ljus för min donator och dennes familj. Många tacksamma tankar till den eller de som tog beslutet. Jag är så tacksam över att få leva, över att få vara mamma, fru, dotter, syster, vän och allt det där andra som hör livet till.
Idag tänder vi ett ljus och sedan äter vi tårta… för jag fyller faktiskt tre år idag!


Min oslagbara fudge!

3 dl socker
3 dl grädde
1 dl sirap
Kokas till 120 grader. (Måste vara exakt annars blir det mer som kola eller smular sig) Det tar 30-60 minuter beroende på vilken kastrull man använder.
När det är lagom varmt tar rör man i 2 msk honung och 50 g smör och kokar det i ytterligare 2 minuter.
Tag av från plattan och rör snabbt i 100 g finhackad marabou mjölkchoklad.
Häll upp på bakplåtspapper i en form som är ca 15*20 cm.
Skär i bitar när den svalnat.

-----------------------------

Varför inte pyssla en papperstrut att lägga fudgen i, perfekt istället för en blomma!

Jag vann!

Jag har vunnit en liten fin pingvin som jag tävlade om i bloggen http://malinshus.blogspot.com/
Så roligt! Kom som en glad överraskning av avrundade en redan perfekt dag!
Pysslat julstrutar och en gran idag. Vi satt ett gäng kollegor och pysslade mellan mat- och fikapauserna. Tack Sussi och Liselott för att ni ordnade det så bra!
Så bra att kunna låna varandras punchar och stämplar.
Tänkte visa några fler bilder från mitt tjuvtstartspiffande.

Mitt traderaköp fick vinterskrud.
Liksom köksfönstret.



Ljusen i en gammal sockerburk. De går åt nu så det är bra ha ha dem lättillgängliga.


En bricka som faktiskt inte gör sig speciellt bra på bild men som är väldigt vacker när ljusen brinner. Då glittrar det i julkulorna och de silvriga sakerna.

Duken hittade jag i dukkistan. Har inte sett den förut! Gammal spets i en rektangel dekorerar duken + att den är kantad med spets runt om. Tyvärr lite fläckar som inte gick bort i tvätten med det får vi leva med!


Granen som pysslades idag består av en papperskon, rivet lakan, papperssnöre, spets, pärlor, metallglitter och lite annat smätt och gott från mina gömmor...

Tjuvstartat adventspyntandet!

Nu är det så pass nära att man faktiskt kan smygstarta med pyntandet! Äntligen! Mycker levande ljus, enris och mossa. Fotografierna blir så dåliga nu när kvällarna är mörka men några blev dugliga. Får fota mer när det är dagsljus.
Hittade dessutom en fin gammal duk som Anders ärvt någon gång. En tur i tvättmaskinen och så får vi tro att fläckarna går bort. Hade varit så fin under min andventbricka med ljus, silvriga saker, enris och tazettlök.


Hyllan ovanför handfatet fick sig lite adventskänsla. Julgransljushållarna fyndade jag på tradera. Roliga att klämma fast lite här och var.

Enris från vårt lilla berg i en liten , liten vas från antikladan. Har en förkärlek för kakformar i olika former så det står flera stycken runt om i huset med ljus i.

Har haft en go dag i sällskap med mamma, Moster och Berit. Fick så fina blommor och Ingapinga hade med sig en smaskig köttfärsås som vi lunchade på innan vi för till Rutan på landet och antikladan.


Helgen har börjat väldigt bra och tillfört massor av energi och jag är övertygad att morgondagens träff med jobbet kommer bli lika bra!
Skönt med en helg då man bara gör feel good grejer!

Jag, en röksvamp?

Med mössbeklätt huvud mötte min blick spegelbilden och jag blev förfärad när det framför mig stod en röksvamp. Vad gjorde en röksvamp i min hall? Eftersom jag nått till den punkten i livet då jag faktiskt ser funktion framför utseende så behöll jag ändå röksvampsmössan på. Hela vägen från parkeringen till sjukhuset såg jag huttrade, välfrisserade människor som halvsprang mot ingången. Jag å andra sidan gick och mös i min varma mössa. Kanske var jag inte fullt lika välfrisserad men ärligt talat så har jag gett upp det där med snygg frisyr, mina krullar gör ju ändå som de vill!
För att variera mig har jag nu köpt en knallrosa mössa.
 
Fy vad svinkallt det är! Vaknar flera gånger per natt för att jag fryser! Nattlinne, täcke och filt räcker tydligen inte så i natt åker strumporna på och min varmvattensflaska fram!

Åh, måste ju berätta vad jag hittade på ICA Maxi idag. En konstgjord minigran som var så där operfekt spretig. Blev jättefin i min höganäskruka som står i köket. När det knappt syns att den är konstgjord är jag nöjd, inte allergiframkallande och barrar inte. Perfekt!

Måste bekänna att jag har skrivit fel i recptet på chokladkakor. Förlåt om någons kakor har blivit totalt misslyckade. Har ändrat temperaturen till 175 grader nu istället för 125 som det stod. Tack Helené för att du uppmärksammade mig om detta!

Får det lov att vara en skorpa?

Det doftar pepparkaka för idag har vi bakat en plåt full med goda pepparkaksskorpor. Simpla att göra och väldigt, väldigt goda när man vill ha något enkelt att knapra på.
Doften gör att jag blir än mer sugen på att adventspynta. I år ska jag göra en stor adventljusstake i en zinkljusstake. Blockljus, kuddmossa och vit dekoration. Kommer nog bli fint.



Om du blir baksugen så är detta receptet jag använt.

Pepparkaksskorpor.
100 g smör
2 dl socker
3 ägg
7-8 dl vetemjöl
2 tsk malen ingefära
2.5 tsk malen kanel
1/2 tsk malen nejlika
3 tsk bakulver
1 msk vanlijsocker
1/2 tsk salt

Smält smöret ochj låt svalna.
Vispa ihop med sockert så att det bli fluffigt.
Rör i äggen ett i taget.
Rör ihop allt det torra och blanda sedan i det i äggröran.
Knåda ihop degen och tillsätt ev mer mjöl.
Dela i tre delar och rulla ut till korvar som du lägger på bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Tag ut, svalna lite och skär i snedskurna bitar.
In i ugnen på eftervärme i ca en timma tills de blir torra.
Om värmen försvinner så dra på lite värme ett tag och stäng av igen.

Måndag

Måndag och fullt ös på jobbet gör att det är rätt gött att slappa på kvällen. Hade fått brev från min läkare som ville att jag skulle lämna extraprover. Min avstötningsmedicinhalt var för hög. Alltså inte den som vi redan vet är för hög utan den andra sorten. Fast egentligen behövs det inte för jag kommer i alla fall vägra att sänka medicinerna för jag VET hur min kropp fungerar och på samma dos kan jag ligga på 3-9 i medicinhalt. Hur kul är det att helt plötsligt dippa till 3 och ev få en avstötning? Nej, blir inget med det!  Fast proverna får jag väl ta då för att inte vara för jobbig patient.
Börjar jobba halv 8 i morgon så det får blir en tidig kväll. Känns nästan som att jag kommer få svårt att ta mig ur K:s goa säng när jag nattar henne!

Sov gott!

Gammalt skräp

I lördags var vi på kalas hos mamma. När vi lämnade lägenheten så fnissade hon lite när hon såg vad mycket vi hade med oss hem. Hon tyckte att det var en hel del skräp och jag såg bara skatter!
Vi hade gått igenom faster Ruths gamla grejer. Jag blev helt till mig när jag fick se ett par glasögon som vi tror har tillhört min mammas farmor. Nu ligger de framför en gammal trälåda med små fack.



I morses var jag och tränade, tyngre vikter på nästan alla maskiner och det gick riktigt bra! Kommer säker känna av det i morgon. Magmusklerna börjar bli starka igen, jag gillar att känna att jag faktiskt har klarat att bygga upp magen efter att fått muskulaturen avskuren två gånger. Hade jag inte haft ärr och stomi skulle nog magen varit riktigt snygg. Fast jag gillar min mage ändå, ärren är där för att jag överlevde.
En fördel med frukostarna innan träningen är att jag måste stoppa i mig något sött för att inte dippa i blodsockret. I dag blev det en halv megamuffin. Linda hade med sig den i fredags och det var utan tvekan den största muffinsen jag sett. God var den med!
För övrigt har vi firat farsdag och Anders vaknade till uppvaktning med present, geléhallon och skönsång.

Älskade syster.

I dag när jag kom hem vänatde min syster och alla barnen här. De hade dukat upp fika och tänt ljus. Det är underbart att just jag fick världens finaste syster! Bättre än alla lyckopiller i välden att bara få vara i hennes närvaro. Då mår jag så gott.
Hon hade köpt en så söt kruka med växter till mig.


På vägen hem pasade jag på att hoppa in hos Rutan på landet. Min absoluta favvobutik, hon har så mycket fint! Linda hade beställt ett blomsterfat som jag köpte till henne. Hittade söta krukor, ljushållare och vita hyacinter. Köpte dubbel uppsättning av allt så komponerade jag och Linda ihop var sin kruka.


Vi vill alltid så mycket när vi träffas, få ut det mesta av varje minut. Kvällen avslutades med årets första glögg och choklad med kanderad apelsin i.



Helgen kommer fortsätta med kalas och tid för vila. Det känns som att det kommer bli en bra helg!

Trevlig helg!

Ny blogg

Hej
Har börjat följa några nya bloggar. En av dem är http://malinshus.blogspot.com/ och där kan man vara med och tävla om en söt pingvin!

Idag har jag jobbat igen, skönt att komma igång! Har skakat väldigt mycket idag så där så jag trodde att jag var riktigt låg. Blodsockret var helt ok så jag antar att det är medicinerna som spökade lite extra. Inte helt lätt att pyssla med barnen när man är som en gammal tant i händerna. Tur att jag är envis och att det inte var tråd som behövdes träs i nål! :-)

I morgon är det fredag!!!

Mjuk pepparkaka VS marknadspepparkaka.

Innan jag flyttade till Trollhättan hade jag inte varit i kontakt med en marknadspepparkaka. Enligt den Smedbergska traditionen har det varit mjuk pepparkaka med lingon som varit den kanel- och nejlikekryddade kakan.
Då marknadspepparkaka är en av svärfars favoritkakor så började jag fundera på skillnaden på de två kakorna. Efter en Googling så fick vi reda på att skillnaden mest består i att den enda innehåller filmjölk, ägg och smör och den andra innehåller sirap och mjölk.
Var ju tvungen att testa om marknadspepparkaka verkligen kan vara så god som mjuk pepparkaka, och visst var den god men inte lika god som min vanliga traditionella kaka!

Marknadspepparkaka


3 dl mjölk
1½ dl socker
3 dl sirap
6 dl vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk nejlikor
1 tsk ingefära
2 tsk bikarbonat

Röres samman och hälls i smord långpanna.
175 o 
Skär i bitar när den svalnat.

Lite baklängespulka är aldrig fel

När marken är vit måste man åka pulka!

Grannens tvättlina.

Brygghuset i vinterskrud.

Nu ska jag fixa lite lunch och sedan tror jag att jag slumrar en stund. Om någon är sugen på fika så ring!

Snökaos och förberedelser.

Det snöar, det snöar mycket! Anders sätter på vinterdäcken och Kajsa leker i snön. Hon är helt återställd nu.
Under dagen har vi spelat spel och kort, lekt barnhem och så har vi fixat inför Kajsas vernissage. Det ska bli "på riktigt" med antingen salta pinnar och cider eller glögg och pepparkakor. De tavlor som säljs ska få en röd prick påklistrad. Priser från 1 till 5 kronor. :-) Det är tur att vi har goa släktingar som gärna vill komma!
Här är ett smakprov:


Med förenade krafter...

Med förenade krafter fick vi ihop ett nytt utseende på bloggen, bra att ha en man som kan lite om datorer!
Visst ser löven härliga ut? Nästan som att de är doppade i socker.

Nytt av gammalt.

Det negativa med att ha VAB är givetvis att ens barn är sjukt, det positiva är att när det bara är en förkylning så kan man passa på och greja lite hemma. I dag var det hallen som behövde piffas lite. En ny gardin av ett gammalt överlakan och en liten uppsättning i en mortel.


Vård av barn och vård av mig.

K är sjuk så i dag har jag vård av barn. Bernth var här på morgonen och tog hand om henne medans jag lämnade prover så lite vård av mig själv har jag redan hunnit med. Nu ligger jag i soffan och blir serverad tårta av Kajsa. Tyvärr är det trätårta. Hade inte suttit fel med en mumsig bakelse och lite kaffe nu. Brasan är tänd och sprider en skön värme i rummet, kylan ute gör att man fryser ända in i märgen.

Är väldigt sugen på att pyssla med något men jag har total idétorka så jag ligger kvar här och tittar på Kajsa som påbörjat ett kojbygge under trappan, ska bli tårtkalas där inne för Sötis, Bäis och Voffis.

Dagens mål är att fixa lunch och bläddra i två jultidningar som jag fått låna av Suss. Lagom krav på en slö dag tycker jag!
Magasinet Jeanne d’Arc Living
Önskar att jag hade den här hemma så jag kunde få lite inspiration. Skitans att jag inte kan åka till Maxi nu!

Höst i trädgården.


Vantar från H&M.

Små grodorna

-Mamma, när dör våra grodor?
-Jag vet inte men de lever inte så länge, kanske tre år.
-När fyller de år då?


Traderafynd!

I dag kom min fina våg som jag fyndade på tradera för en liten peng. Förvandlades till en ljusstake för ljus kan man inte få nog av nu när kvällarna helt plötsligt blivit väldigt mörka.
Nu väntar jag på våg nummer 2 som även den är på väg till oss. Den är en mer typsik hushållsvåg. Själva vågfatet ska jag fylla med kuddmossa, tulpanlökar och ljus.


Skulle stängt på jobbet idag men K fick helt plötsligt feber. Jag fick vabba och Kajsa fick hoppa över föreställningen som hon skulle gått på. Tobbe Trollkarl och Mojje. :-( Inga glada miner. Vi fick mysa till det här hemma i stället och äta glass i stora lass.
Som tur var kunde Suss stänga istället för mig, tack för det!

Nu tar vi helg och svärfar kommer hit och äter med oss. För övrigt blir det en väldigt lugn kväll...måste ju ladda för morgondagen!

Trevlig helg!

Nyfiken


Är så NYFIKEN på vilka ni är som läser min blogg! Så även om ni inte brukar lämna spår efter er så gör gärna det!

Pepparkaksmuffins


Ingredienser

100 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl strösocker
1 dl gräddfil
0,5 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malda nejlikor
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0.75 dl lingonsylt


1. Sätt ugnen på 225°C.
    Smält matfettet och låt det svalna.

2. Vispa ägg och socker pösigt.

3. Blanda kryddor, mjöl och bikarbonat.

4. Rör ihop allt, lingonen rörs i sist. 

5.
Grädda muffarna mitt i ugnen i ca 10-15 min. Låt dem sedan svalna på galler.





Tävling i blogg

Här är en trevlig blogg som jag kan tipsa er om. http://lantlif.blogspot.com/


Där kan man dessutom tävla om en söt tunika! http://lantlif.blogspot.com/2010/10/utlottning.html

Gran på tillväxt

En liten, liten gran. Utan pynt är det ju faktiskt ingen julgran så jag tycker att det är helt ok att ha den inne nu. Hoppas att den klarar sig inne, tycker den är väldigt söt.

RSS 2.0