Mjuk pepparkaka VS marknadspepparkaka.

Innan jag flyttade till Trollhättan hade jag inte varit i kontakt med en marknadspepparkaka. Enligt den Smedbergska traditionen har det varit mjuk pepparkaka med lingon som varit den kanel- och nejlikekryddade kakan.
Då marknadspepparkaka är en av svärfars favoritkakor så började jag fundera på skillnaden på de två kakorna. Efter en Googling så fick vi reda på att skillnaden mest består i att den enda innehåller filmjölk, ägg och smör och den andra innehåller sirap och mjölk.
Var ju tvungen att testa om marknadspepparkaka verkligen kan vara så god som mjuk pepparkaka, och visst var den god men inte lika god som min vanliga traditionella kaka!

Marknadspepparkaka


3 dl mjölk
1½ dl socker
3 dl sirap
6 dl vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk nejlikor
1 tsk ingefära
2 tsk bikarbonat

Röres samman och hälls i smord långpanna.
175 o 
Skär i bitar när den svalnat.

Kommentarer
Postat av: Ia

Hur länge ska kakan vara i ugnen? Smörjer du bara pannan, har du inget ströbröd?



Jag provade att göra pepparkaksskorporna i dag och dom var verkligen jättegoda!

2010-11-22 @ 22:49:56
Postat av: Malin

Hej

Det var inte angivet i receptet men i ett annat stod det 15 minuter, hade inne den runt 20 minuter. Stack med en sticka och kollade att den var torr. Kul att du gillade skorporna!

2010-11-23 @ 14:53:11
Postat av: Malin

Just det, smörjde bara formen men med rejält med smör!

2010-11-23 @ 14:54:55
Postat av: Ia

Tack så mkt! Detta ska provbakas i morgon :-)

2010-11-23 @ 23:01:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0