Mysbyxor och rödvinssås.

Fungerar alldeles utmärkt! Hade ingen lust att klä upp mig så det blev mysbyxor, en varm gosig tröja inte ett spår av mascara på fransarna. De övriga var lika vackert klädda och det var skönt! Nyduschande var vi i alla fall så renheten var det inget fel på! :-)
Syrran hade fixat oxfilé och efterrätt så vi fick improvisera och slänga upp en fläskfilé ur boxen. Helstekt med vitlök, kryddor lite soja och sambal oelek så var det rätt ok. Mandelpotatis i ugn och en god rödvinssås gjorde det riktigt gott!

I eftermiddags var vi ute på skidträning, gatan har de grusat så nu fick vi hitta nya ställen att åka på. Vår grannes uppfartsväg var perfekt så där kämpade K på. Det gick riktgit bra! Rätt fantastiskt att barn lär sig så snabbt. Efter en liten stund så minskade vurporna och hon kunde skjuta i från med stavarna!

I morgon ska jag åka till Antikladan och se om det finns något kul, är tydligen väldigt kallt där så de skrev på sin hemsida att man skulle klä sig varmt. Får göra det så att jag kan gå där lääääännnnge!

Gott Nytt År på er alla!

Kramar från Malin

Suck!

Nyårsgästerna, dvs syster med familj är sjuka! Åhhh!!! Luften gick ur mig och jag vill bojkotta hela nyår! De senaste åren har varit hemmafirande själva då det alltid varit antingen vi eller gästena som blivit sjuka! Var så laddad... Dessutom har natten varit hemsk med magsmärtor som inte var att leka med. Gnäll, gnäll, gnäll!

Samlarråtta

Jag samlar på nästan allt som kan vara bra att ha, stumpar av snören och spets, pappersbitar och annat smått och gott. Jag stuvar in allt i min scrap/skräphylla och så ligger det där tills det kommer till användning. Nästan allt går faktiskt att använda på ett eller annat sätt om man bara tänker i andra banor.
Ordnade till en liten låda med blandade spetsar och snören.

Såg en fin "trärulle" i en blogg och blev sugen på att pyssla en jag med. Här kan du se hur man gör.
Tycker att den blev riktigt bra och trälik. Gnuggade med olika bruna stämpeldynr på filat papper för att få fram effekten.

REA

Realisation på stan och jag kommer hem med två par svarta byxor till fullpris. Fast de satt så bra att det inte spelar någon roll. Har svårt att hitta byxor som sitter skönt, när de sitter som de ska är de i regel för tighta för stomin och då blir de liggande i garderoben hur snyggt de än sitter. Dagens inköp satt mjukt över magen men var smala i benen. Perfekt!
Ett besök på systemet blev det med. Så fort jag sätter min fot på systemet så infinner sig en märklig känsla i mig. Som att jag gör något förbjudet. Trots att jag bara handlar från alkoholfria hyllan så känner jag mig som en alkoholist. Konstigt för att beställa en drink i baren gör inte alls att jag känner på samma sätt! Att jag aldrig haft problem med drickandet verkar inte alls påverka min inställning! Märkligt!
Numera är jag näst intill nykterist, vill spara på min nya lever så mycket jag kan och vara rädd om den. Fast jag kan sakna att dricka ett gott vin.

I morgon ska vi fira in det nya året med syrran och hennes familj. Hur länge vi orkar vara uppe får vi se men ingen av oss "måste" vara uppe vid tolvslaget. Vi börjar tidigt i stället och fikar, fixar god mat och bara umgås. Ska bli härligt!

Ha det gott! /Malin


Dags att pynta av?


Nu känns det som att julen är över och jag får lust att plocka ned tomtarna och ta fram lite nytt. Fast fram tills efter nyår får nog det vara som det är, det är ju trots en viss rörighet mysigt med ljusen i granen och stjärnorna i fönstrena. Får nöja med att tänka ut hur jag vill ha det.

Dagarna över julhelgen var vi hemma i N-bro och K smittades av en lite bredare dialekt. Hemma igen sa hon vid frukost: "Jag tror att jag ska ta mig en skinkebete." Underbart!

Drakfrukt


Drakfukt är egentligen inte så vidare gott men väldigt vacker. Den smakar nästan ingentig, lite syrligt och aningens sött.
Namnet fick den då det enligt sägnen är så att när man slåss med en drake och elden tagit slut så kommer en drakfrukt ut. Denna kunde man ta med som bevis för att draken var död.

Norpa en skorpa

På min "idag-ska-jag-bara-slappa-dag" har jag bara gjort måbrasaker! Jag har skurit och lagt samman glas, kört in en bricka på bränning och bakat skorpor. Testade choklad/apelsin och det luktar så gott i hela huset att vi bara var tvugna att norpa en skorpa innan den var helt torr. SÅ GOD!
Använde samma recept som till pepparkaksskorporna men bytte ut kryddorna mot rivet skal från två apelsiner, 150 g choklad och lite apelsinsaft. Tar lång tid att torka och jag kör ugnen på 50 grader.
Så gillar ni apelsin och choklad så måste ni testa!

Skidor!

När marken är täckt med snö vill man ut och leka! Efter många dagars stillasittande och ätande känns det skönt att komma ut och få lite luft så snart ska vi ut och testa K:s nya skidor! Är för mycket snö för att kunna åka i trädgården så vi får kana fram och tillbaks på vår gata.
Morgonen ha fö bara ägnats åt att slappa, äta frukost och titta på fina julklappar.
Tyckte att juldekorationen på K:s tomtepaket var så fin så den fick hänga i köket.


Tomten

En snäll tomte har de senaste åren kommit smygandes upp till verandan och där lämnat ett paket till Kajsa. I år var vi inte hemma på julaftonsmorgon men när vi kom hem låg där ett så vackert inslaget paket och fudgen som hade ställt ut till tomten var borta. 
Kajsa var lite bekymrad över hur det skulle gå när vi inte var hemma så hon kommer bli så glad när hon vaknar i morgon och får se paketet! Tack snälla tomten och tomtemor!


På julen så äter man och äter och äter lite till. Jag trodde att jag var mer än nöjd på mat och sötsaker men nu när vi landade i soffan åkte godisskålen fram och det gick väldigt bra att äta mer än nödvändigt!
I morgon firar vi jul för sista gången i år och sedan ska jag vara ledig fram tills den 3:e. Skönt att ha tid att vila upp sig efter allt kalasande!
Under mina lediga dagar ska jag vila, glasfusa, experimentera fram nya skorpsmaker, lära K att åka längskidor och bara vara med min man och dotter. Några fikabesök kommer det bli med. Det bästa av alla är att dessa saker inte är några måsten, bara saker jag vill göra, så om jag känner att jag inte orkar göra en endaste liten grej så kan jag strunta i allt och bara slappa!

God fortsättning!


GOD JUL!!!

Mätt i magen och lycklig över en mysig dag med min familj sitter jag nu i soffan och bara slöar. Nattlinne och filt så att inget trycker på magen som är smockfull med prinskorv, gröt, skinka, vörtbröd och annan smarrig julmat! Mycket bättre än förra årets sjukhusgröt som inte ens med den godaste vilja kan kallas god.
Det har varit härligt att se Kajsas förväntan, hur spännande det var när tomten dök upp i trädgården och lyckan över att det var just precis det där som hon hade skrivit överst på önskelisten som var i största paketet!
Känner mig lyckligt lottad idag!

En riktigt God Jul till er alla!


Nykokad fudge. Mmmmm!

Julens mest viktiga gotta är fudgen. Är krämig och smakar milt av choklad. Väldigt god och räcker länge eftersom en eller två bitar räcker för att man ska få sitt sockerbehov tillfredsställt! Fast jag kan erkänna att det kan slinka ned så många att man blir lite lätt illamående...de är ju så smarriga!

Receptet hittar du här.

Gillar tomtekören som jag fick av mamma!



I eftermiddag ska jag och Kajsa ta oss en tur till centrum och hämta det jag vann på Aztrid + försöka hitta en dundersalva till våra spruckna händer. Är det någon som har ett tips på en mirakelhandkräm så hojta!

/ Malin

Julens favoriter.

Några av de finaste pynten!


Lammen håller jag så kära! Fick dem av svärmor för några jular sedan. Lite halta och nötta. Hon värderade dem så högt och varje gång jag går förbi hyllan så tänker jag lite extra på henne.


En änglakör. Kajsa har jobbat hårt.

Ny julgranskula.

Väntar med spänning på att glaset som nu ligger och svalnar i ugnen ska bli så pass kallt att jag kan ta ut det. Kan hända att det kommer krävas många försök innan kurvan blir perfekt. Dagens försök är en så kallad fullfusing. Dvs att glasskivorna förhoppningsvis blir helt sammansmälta.
Har gått upp och ned till boden och spanat på temperaturer under dagen. Något som resulterade i årets första praktvurpa! Helt plötsligt så låg jag på mage i snön. Händerna hade jag uppstäckta i luften så högt det bara gick för jag bar på en påse med färdiglimmade glas på en bricka. 2 av fyra släppte i sammanfogningen. Börja om igen med en något tilltryckt rygg och nacke...jaja vad gör man inte för konsten!

Nu ska två av tre skotta och jag ska ägna mig åt att ligga på soffan och titta på snön som faller.


Ansiktsmask, ugnskurvor och klimakteriet.

Denna lördag har vi julpysslat med Kajsas kompis och hennes familj. En mysig stund då vi hann göra änglar, julkulor och strössla glitter över halva deras kök. Allt medans Pappan i familjen kokade knäck och rörde ihop ischoklad i flygande fart. Inte så dumt att få provsmaka alla gottor till kaffet!

På tal om goda saker så har jag gjort en ofrivillig ansiktsmask! Tydligen hamnade inte alla kinapuffar i munnen utan hade smetats ut i min panna! Hur hamnade en kinapuff i pannan? Känner mig ovanligt len i hyn och luktar chokladigt gott så helt fel kunde det ju inte vara i alla fall!

Har allvarliga funderingar på om mina knäveck är i klimakteriet. Fryser jättemycket när jag går och lägger mig men vaknar varje morgon av att jag är svettig i knävecken! Ok om jag hade svettats på ett normalt ställe men seriöst...knävecken?  Jaja, nog om mina svettiga knäveck!

Granen är klädd och står där så snällt och lyser upp i mörkret. Den är inte alls så där stilren och organiserad utan en salig blandning av smått antika saker och nygjorda Kajsagrejer med pärlor i alla möjliga färger. Egentligen vill jag ha en gran med rött, gult och brunguldiga saker i men jag inser att det faktiskt inte är så viktigt just nu. Just bara för att det är K som har gjort de flesta sakerna i granen så är den fantastiskt fin precis som den är!

Som ett gemensamt kvällsprojekt så har A och jag ställt in ugnen och läst in oss på hur vi ska fusa glas på bästa sätt. Miniräknare, pillade på knappar och mycker googling och nu hoppas vi att det kommer fungera. K har fått lägga ihop glas och så fort vi har en heldag hemma ska det brännas.

Sov gott!


Minne av konfirmation

Hade lyckan att få det här fotot och ramen. Konfirmationen ägde rum 1904 och min mammas farmor finns med på bilden.


Det har varit dåligt på bloggfronten det sista. Har som alla andra haft mycket att fixa med nu när julen bara är en vecka bort. Känns som att det mesta är klart, hoppas att jag inte kommer på en massa saker jag glömt av!

Idag när jag kom hem från jobbet släpade jag mig direkt till sängen, tog två panodil och låg och väntade på bättre tider. Maken bakade pizza och lagom tills att jag var lagom återställd var det dags att äta. Det finns många tillfällen som jag är så tacksam över att vi är två som kan dela både bra och dåliga saker. Kan inte vara lätt att ta hand om allt själv som ensamstående!

I morgon ska jag hämta glasfusingugnen! Pirrigt glad!

Trevlig helg!

Glasfusingugn!

Just i detta nu är en glasfusingugn på väg hem till oss. Insåg att för att ens få plats med alla grejer i scraprummet så var jag tvungen att börja röja...så nu ser det riktigt hyfseligt ut där inne! Ett litet bord med olika glas, verktyg och annat gottigt! Njuter av att gå in där och titta lite på glaset, hålla i glasskäraren och titta på ordningen.
Läste någonstans att man i varje bränning ska göra ett experiment. Kommer anamma det och inte bara köra på säkra kort.
Nu längtar jag till att paketet kommer så jag kan börja läsa in mig på fusingkurvor och gradantal!

Traditionellt tunnbrödsbak hos mormor.

Då var det dags för årets tunnbrödsbak. Det var alldeles speciellt i år då vi var många fler än i vanliga fall iom att vi bakade på en söndag istället för en vardag.
Bilderna är med några undantag tagna av Jessica. Vår egna pressfotograf!

Mor och dotter kavlar.


Ingapinga gör ämnen.
 

Man måste kruskavla med.

...och nagga. Hjärtat är upplagt på BAKEFJÖLEN.

Är man mycket liten kan man bli lite trött av att baka, då får man ta en powernap.

Sedan orkar man lite till.

Man måste ha koll på hur man knådar degen.


Färdiga att baka ut.

Jessica introduceras i baket...och får godkänt! Då blir Simon är här glad:



Här bakas spöken. Alla som inte är med får ett.



Peter var en jäkel med kaveln.

Mormor!

Moster.

Mamma

Ingemar var snäll och gav mig fotmassage väldigt länge!


Linda var också med men hon fastnade inte på bild!
I morgon är jag ledig från jobbet och ska titta på Kajsa när hon är lucia. På eftermiddagen ska vi uppvakta pappa som fyller 60 år!

Hej svejs.

Firad i dagarna tre!

Oj vad jag har blivit uppvaktad! Presenter, sms, telefonsamtal, skönsång och vanliga, hederliga kort på posten! Lyx att fylla år när man får ha det så! Så nu är jag 32 år och en dag om man ska vara precis. Ingen åldersnoja-givetvis- det känns bra att bli äldre, att leva och få rynkor. (fast lagom många kan man ju önska sig!)
Jag älskar att ha släktkalas, att vi tränger ihop oss i soffan och att man är omgiven med människor som man älskar.
Har inte tagit ett enda foto men det gjorde Jessica:

Vi började med glögg. Provade två nya sorter. Blåbär/lingon och choklad/chili.

Tilltugg: Pepparkaksskorpor och blåbärstryffel.


Tack alla som gjort mitt firade så fint!

Kolla in!

Se vilken skön tavla min kollega Liselott har gjort! Det är en julklapp till min systerdotter Emma.



Allt är gjort för hand! Visst är hon bra!


Onsdag igen

Tiden går så fort så att jag nästan inte hinner med! I dag har jag lämnat prover igen + prover till kommande besök på diabetesmottagningen.
Fick svar på min senaste cellceptkoncentration och nu låg det lite lågt, vi avvaktar och tar en ny koncentration om ett tag. Det känns i kroppen att halten har sänkts, nu är jag mig själv i psyket igen och är glad och utan ångest. Nästa mål efter att cellcepten ligger perfekt är att långsamt, långsamt fasa ut kortisonet! Känns så bra att alltmer mediciner försvinner och att kroppen slipper biverkningar.

Lämnade en chokladkartong till alla som tar hand om mig på NÄL, jag tror att de vet att jag uppskattar det de gör men det skadar inte att visa det lite extra då och då. Jag har tur som tillhör NÄL, bättre sjuksköterskor och undersköterskor kan man inte ha!


I lördags fattades det en dekoration på bordet så jag gjorde en liten enkel mosskruka med ljus i. Ljuskoppen hittade jag på Blomsterlandet.


Till fredagsfikat på jobbet tänker jag bjuda på en kaka, hade inte så gott om tid så det fick bli en enkel men god sort. En riktig hälsokaka, ja inte kalorimässigt men för själen!


Hej svejs.


Ett tag sedan

Hej!

Nu ligger jag i soffan och varvar ned, har jobbat kväll och då är jag alltid superpigg när jag egentligen ska vara trött.

Tiden har sprungit i väg och jag har inte haft tid att skriva. I helgen firade jag min kommande födelsedag med Anders släktsida. En mycket trevlig kväll, brukar bli det när vi träffas.
Gjorde ju en grej som jag aldrig gör, lagade både huvudrätt och kakan till kaffet utan att ha testat det innan. Som tur var så blev både kyckliggrytan och chokladkolakakan goda! Har en stor bit kaka kvar i kylen, får nog ta med den till jobbet i morgon. Fick så fina presenter och kände mig verkligen uppvaktad.

I går var vi på NIF-uppvisning. Alla Trollhättans gymnaster visade vad de har lärt sig under under terminen. Kajsa var så söt när hon gjorde kullerbyttor och rullade på mattor. Jag var så nervös innan det började men hon var kolugn. När hon kom utgåendes blev jag så där löjligt mammastolt att det nästan kom några tårar. Allt gick bra och efter att ha tittat en stund på de andra åkte vi hem och fikade med mamma.

Veckan bjuder på gympaavslutning och provtagning. Skulle gjort det idag men orkade inte så jag ställde om klockan och somnade om. Fast det är ok, onsdag är inom det bestämda tiden, dvs att jag ska ta prover varannan vecka.

Nu är det dags att borsta tänderna och försöka sova, börjar tidigt i morgon!

/Malin

Tävling.

Den här vackra lyktan kan man vinnai bloggen http://lantlif.blogspot.com/
Dessutom ingår ljus i vinsten!

Dagens lilla present...

Dagens adventskalenderpresent var små skor till den lilla hästen (som fanns i gårdagens påse)

Tavlan med en broderad hund är Anders gamla. Hans mamma har knåpat ihop den. Känns roligt att använda den till Kajsa.


Två nya änglar pryder nu vårt hem.
Kajsa har ritat en ängel och när armen blev fel så tänkte hon om och ritade dit ett instrument.


Av Suss fick jag den här söta ängeln som passade helt perfekt att hänga på min glittergren. Roligt! Hade funderat på att hänga något där men kom inte på vad. Det var som att det var meningen att den skulle vara där! Tack!


I helgen ska jag ha kalas. Bara nya recept och har inte provlagat...vågat eller hur!  2 kakor står färdiga i köket, en sorts chokladkaka med kolacreme. Återtkommer med bild och recept om den är smaskig.
Har tänkt mig en kyckliggryta med rödvin som huvudrätt och förrätt hoppar vi över. Ska bli jättetrevligt att träffa släkten!

Trevlig helg på er!

Stressa inte sönder julen.

Nu är det många som har panik över att de inte hinner fylla frysen med lussebullar, pynta alla fönstrena med adventsgrupper och lägga granris utanför dörren. Allt ska vara perfekt, allt ska vara som det alltid har varit och mitt i stressen ska man dessutom vara glad och käck.

Mitt råd: SKIT I DET!

Lägg ned hysterin och gör lagom mycket. Köp lussebullar, pepparkakor finns på burk, man dör inte om det "bara" finns en sorts julgodis. Släck lamporna och tänd levande ljus så syns inte dammråttorna!

Det viktigaste är inte att tomtarna står på rad i hyllan och att julskinkan får sällskap av 20 andra rätter på julbordet, det viktigaste är att man omger sig med sina nära och kära på jul.

Jag längtar enormt mycket efter jul. Förra julen spenderade jag på sjukhus så nu vill jag se Kajsas tindrande ögon när tomten kommer genom dörren. Få höra vad hon säger när hon öppnar paket med skidor och se när hon mumsar i sig fudge och pepparkakor.

Att jag däremot tycker att det är löjligt kul att julfixa är en annan sak men då gör jag det jag orkar och hinner. Det där andra det får vara och det känns helt ok!

KÖK

Några traderavinster fick pryda köket. Två minitrattar. Den rostiga pepparkaksformen kommer från antikladan.


Liten gran från Maxi.


Adventsbord

Enligt tradition måste adventsbordet komma upp till första advent. I år var det extra kul eftersom K är så stor att hon kan vara med och ställa i ordning det.
Varje år blir det samma sak, vi måste flytta möbler och tänka i helt andra banor för att det lilla bordet ska få plats. Vi har ju ett ganska litet vardagsrum. Detta resulterade i att Kajsas lekhörna fick flytta upp på hennes rum. Var egentligen dags för det ändå men vi har inte haft energi att ta tag i det men nu blev det gjort!

Nu är Kajsa väldigt fundersam och orolig för hur det ska gå när lillkusinen kommer hit. "Vi måste hålla ett öga på henne, alltså inte ett öga PÅ henne men att vi tittar på henne så hon inte förstör."


December

1:a december. Snön ligger vit på taken och jag är knappt vaken. Vilodag i dag och en välbehövlig sådan. Lite smågrejer som jag ska fixa under dagen men annars bara tid för vila.

Tänker visa er lite mer av vår adventspyntning.




Ha en fin dag!

RSS 2.0